Tapahtumat

La 26.8.2023 Yövaellus Punkaharjun Karjalankalliolle

Yövaellus on suomalaiseen luontoon, loitsuihin ja mytologiaan perustuva esitys. Kuljemme hämärtyvässä illassa luontopolulla, jonka varrella esitykset tapahtuvat. Merkitse päivämäärä jo muistiin. Tästä kerromme tarkemmin seuraavassa jäsenkirjeessä.

La 5.8.2023 klo 13 Kansallispukujen tuuletuspiknik
Tule tuulettamaan kansallispukuasi piknikille la 5.8. klo 13 Savonlinnan Puistokadun puistoon. Voit myös yhdistää puvun jonkin osan nykyvaatteeseen tai tulla vaikka kukkamekossa. Juhlitaan yhdessä kansallispuvun syntymäpäivää!

Su 30.7.2023 Karjalan kirkkotie -matka

Karjalan kirkkotie on ortodoksinen matkailu- ja pyhiinvaellusreitti, joka kulkee Ilomantsin Hattuvaarasta Lintulan ja Valamon luostareihin. Kirkkotien varrella on 1700- ja 1800-luvuilla rakennettuja nikkarityylisiä puukirkkoja ja tsasounia. Ne edustavat aivan omaa tyyliänsä, jollaista ei luonnostaan ole missään muualla maailmassa. Poimimme reitiltä parhaita helmiä matkakohteiksemme. Matka toteutetaan su 30.7.2023. Bussikuljetus lähtee Savonlinnan linja-autoasemalta klo 8 ja takaisin saavumme 20.30 -21.00. Matkan hinta on yhdistyksemme jäseniltä 110 € ja muilta 120 €. Oppaanamme kulkee Valamossa opastanut Marja Rantala kertomassa kohteista ja ortodoksisesta kulttuuriperinnöstä. Kuopion ja Karjalan Metropoliitta Arseni tulee tervehtimään meitä matkan varrella. Valamossa nautimme luostarin paremman päivällisen, vierailemme Martta Wendelinin näyttelyssä ja tutustumme luostariin. Hintaan sisältyy bussikuljetus, oppaan ja matkanjohtajan palvelut, kahvitarjoilu, päivällinen ja pääsymaksu Martta Wendelinin näyttelyyn. Tiedustelut ja ilmoittautumiset myös tähän helky.ahokas@kuivaharju.fi tai p. 040 5458 231. Ota kumppanisi tai ystäväsi mukaan ja lähde upealle kesäretkelle!

Su 18.6.2023 klo 13.00 Runolaulutupa Kuivaharjun maatilalla Punkaharjulla
Tervetuloa yhdistyksemme kesätapahtumaan ja runolaulutupaan su 18.6. 2023 klo 13 Kuivaharjun maatilalle Punkaharjulle. Tilaisuuden ohjaa kansanmuusikko, MuT Sirkka Kosonen. Hän on saanut Kalevala-seuralta tutkimusrahoituksen eteläsavolaiseen runolaulu-hankkeeseen, jossa paneudutaan tiedettä ja taidetta yhdistellen alueelta kerättyihin runolaulutapoihin ja niiden käyttöön. Vapaa pääsy. Kahvitarjoilu, josta vapaaehtoinen maksu. Ilmoittautumiset helky.ahokas@kuivaharju.fi tai p. 040 5458 231. Tule laulamaan yhdessä hienoja paikallisia tarinoita! Ehkä pääset seuraamaan myös karjanhuutolauluja oikeille lehmille.

Ke 31.5.2023 klo 17 Ken kantaa Kalevalaa Kulttuurikellarin ravintolassa

FT Tarja Kupiaisen esitelmä Ken kantaa Kalevalaa ke 31.5.2023 klo 17 Kulttuurikellarin ravintolassa

aloittaa jäseniltojemme sarjan. Minkälaista sankaruus on Kalevalassa ja minkälaista sankaruutta sen kautta kannamme? Kansanrunoudessa löytyy erilaisia sankarityyppejä: myyttiset ja eeppiset sankarit sekä lyyriset ja dramaattiset sankarit. Voidaan puhua myös maskuliinisista ja feminiinisistä sankareista.

Ketkä kantavat Kalevalaa nykyaikana? Mikä on Kalevalaisten naisten rooli? Entä mitä sisältää Kalevalalle haettava Euroopan kulttuuriperintötunnus? Alustuksen jälkeen on vapaata keskustelua. Vapaa pääsy.

Pe 26.5.2023 klo 19 Savonlinnan kuorofestivaali ja Me Naiset -levynjulkistamiskonsertti  Kulttuurikellarissa
Kuorofestivaalin teemaksi on valittu savokarjalainen kansanmusiikki. Itäsuomalainen ulottuvuus tuo kuorojen yhteistyöhön mukaan kansanmusiikkiperinteen ja ortodoksisen kirkkomusiikin. Me Naiset -levytyksessä kuuluu naisten elämänkokemus perinteen ymmärryksen syvyyden kautta. Liput 25 €, S-etuliput 21 €.

Toukosiunaus toukokuussa
Toukosiunaus on vanha kaunis vuotuiskiertoon kuuluva perinne. Siinä siunataan pelto ja siitä tuleva sato toivoen suotuisia säitä. Toteutamme tapahtuman toukokuussa Kuivaharjun maatilalla Punkaharjulla yhteistyössä Eläkeliiton Punkaharjun yhdistyksen kanssa. Päivämäärän ilmoitamme myöhemmin kevään edistymistä seuraten.

To 11.5.2023 klo 18 Kansanmusiikin opiskelijoiden konsertti Melartin-salissa
Kansanmuusikko, MuT Sirkka Kososen oppilaiden konsertti on torstaina 11.5. klo 18 Savonlinnan Musiikkiopiston Melartin-salissa, Sotilaspojankatu 1. Tule mukaan nauttimaan kansanlauluista ja perinnesoittimien sävelistä. Yhdistyksemme järjestää kahvitarjoilun väliajalla. Vapaa pääsy. Kahvista vapaaehtoinen maksu.

La 15.4.2023 klo 13 Kansallispukukävely järjestetään Savonlinnassa . Kokoontuminen ja lähtö Savonlinnan kauppatorilla. Reitti kulkee Kasinonsaaren sillan yli Savonlinnasalin edestä oikealle kävelytietä pitkin vesilaitokselle ja siitä edelleen valtatie 14:n alikulkutunnelin kautta suoraan ylös kohti Olavinlinnaa ja kävely päättyy Linnankadulla Saima-kahvilaan omakustanteiselle kahville.

 

Kalevala-juhla sunnuntaina 26.2.2023 klo 13 Riihisaaren museossa

Järjestämme Kalevala-juhlan sunnuntaina 26.2. klo 13 Riihisaaren museossa. Luvassa on kuoroa ja kansantanssia, haitarin soittoa ja kanteleen säveliä. Juhla tekee eläväksi kulttuuriperintöämme. Tilaisuuteen pääsee museon pääsymaksulla tai museokortilla. Samalla voi tutustua näyttelyihin. Olet lämpimästi tervetullut tilaisuuteen, ja kutsu mukaan myös ystäviäsi! Kahvitarjoilu.

 

 

 

 

VUONNA 2022

Sunnuntaina 23.10.2022 klo 12 Kekrijuhla Perinnetalo Juhanantuvalla, Kyläntie 9, 82460 Hummovaara, 60 km Savonlinnasta. Keski-Karjalan Kalevalaiset Naiset ovat kutsuneet meidät tilaisuuteen. Pihapiirissä on Lönnrotin petäjä, jonka juurella Juhana Kainulainen lausui mittavan määrän runoja Lönnrotille Kalevalaa varten. Ilmoittautuminen Helkylle, helky.ahokas@kuivaharju.fi tai puh.  040 5458 231. Yhteiskyyditystä.

 

Sunnuntaina 18.9. klo 10 Savonlinnan tuomiokirkossa Perinnepukeutumisen messu, johon osallistujien toivotaan pukeutuvan kansallispukuihin tai muihin perinnepukuihin. Yhteistyössä Savonlinnan Seurakunnan kanssa.

 

Lauantaina 3.12.2022 klo 12-15 Runolaulutupa kansanmuusikko Sirkka Kososen johdolla Savonlinnan kirjaston Miitti-kokoustilassa. Tähänkin ilmoittautuminen Helkylle.

Runolaulutuvassa tutustutaan eteläsavolaisiin kalevalamittaisiin runoihin ja myös sävelmiin, joita on kerätty alueeltamme. Tule laulamaan yhdessä hienoja paikallisia tarinoita.

Kalevalaseuran kuuden kuukauden tutkimusrahoitus MuT Sirkka Kososelle Eteläsavolainen runolaulu -hankkeeseen mahdollistaa tämän tilaisuuden pitämisen.

 

Sunnuntaina 14.8.2022 klo 14 Kalevan Nainen" Helena Nuutinen esittää meille Naisen elämää kansanrunoissa -monologin Punkaharjulla Kuivaharjun maatilalla.

Ilmoittautumiset viimeistään 5.8. Helkylle puh. 040 5458231 tai helky.ahokas(at)kuivaharju.fi. Ilmoittautumisen jälkeen saat ajo-ohjeen. Mikäli tarvitset kuljetusta, niin kerro siitä, järjestämme kimppakyytejä. Tilaisuuteen ovat tervetulleita myös muut kuin jäsenet. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen kahvimaksu luennoitsijan matkakuluihin. Tervetuloa!

 

2019 Kertoen & kuunnellen

Mitä me tietäisimme maailmasta, ellei joku olisi kertonut siitä meille? Miten kukaan voisi tutustua minuun, ellen kertoisi itsestäni? Miten voisimme hahmottaa aikaa ennen meitä, ellemme saisi kuulla siitä kerrottavan? Kertominen ja kuunteleminen ovat inhimillistä vuorovaikutusta, tärkeä side minun ja maailman, ystävien, nykyhetken ja menneen välillä. Ne ovat myös avaimia tasa-arvoiseen toisten kohtaamiseen.

Muuttuvassa maailmassa emme ehkä huomaakaan mihin kaikkialle kertomisen ja kuuntelemisen maailmat ulottuvat. Vaikka meillä on uusia välineitä kommunikointiin, tarvitsemme silti kertomisen perustan eli omaa ääntä ja sille vastaanottajan. Kertominen ja kuunteleminen voivat tapahtua viestiryhmässä, sosiaalisessa mediassa, puhelimessa tai kasvokkain. Kyse on aina kohtaamisesta ja viestin välittämisestä.

Kertomukset ovat olennainen osa aineetonta kulttuuriperintöä. Suomessa Unescon aineettoman maailmanperinnön listaukseen liittyvää ja sinne kansallisia ehdotuksia pohjaavaa työtä tehdään poikkeuksellisen yhteisölähtöisesti. Sauna on asetettu ensimmäiseksi kansalliseksi ehdotukseksi aineettoman kulttuuriperinnön maailmanperintölistalle, mutta kansalliseen wikiluetteloon on jo kertynyt paljon aineetonta tietoa. Kalevalaisten Naisten Liitto on vetovastuussa Elävän perinnön wikiluetteloinnin suullisen perinteen ringistä.

Suullinen perinne on laaja käsite, joka pitää sisällään kaikenlaista kertomisen ja kuuntelemisen piiristä. On erilaisia kerronnan lajeja; eeppinen runous, maailmansyntymyytit, historialliset kronikat, legendat, itkuvirret, balladit, rekilaulut, sananlaskut, arvoitukset, juorut, urbaanit legendat. Muutamia mainiten. Ehkä kuuntelemistakin voisi luokitella erilaisiin tapoihin; uteliaisuus, tiedonjano, oppiminen vaarojen välttämiseksi, skandaalin kärystä nauttiminen, tutustuminen, ilo, yhteisöllisyyden luominen, solidaarisuus.

Kalevala ja suomalainen kansanperinne ovat täynnä erilaisia kertomisen muotoja ja sitä kautta myös kuuntelemisen tapoja. Löytämällä vanhasta, voimme luoda uusia muotoja ja ilmiöitä. Kerronnan juuret ovat syvällä, mutta sanojen latvat kurkottavat kauas ylös. Tulevana vuonna voimme etsiytyä tarinoiden lähteille, avata korvat kuulemaan jotakin tuttua, jotakin yllättävää. Aina olemme kuitenkin yhdessä; kertoen & kuunnellen.

 

2018 Kalevalainen koti

Vuoden 2018 teema on Kalevalainen koti. Elsa Heporauta oli visionääri. Hän puhui kalevalaisesta renessanssista, jonka tulisi ulottua kaikille elämän alueille. Kotimaisuuden ja kalevalaisen hengen tulisi näkyä kodin sisustuksessa, vaatteissa, matkamuistoissa, lasten kasvatuksessa ja kaikessa sivistyksessä.

Miten Elsan visio voi tänä päivänä?

Kalevalaisuus on niin moninaista, että jokaisesta kodista löytyy varmasti jokin siihen liittyvä asia tai ominaisuus.

Helposti kalevalaiseksi piirteeksi miellettäviä, perinteisesti suomalaisessa kodissa näkyneitä asioita, kuten ryijyjä, räsymattoja, puisia koriste- ja käyttöesineitä tai itse kirjailtuja liinoja ja vaatteita löytyy yhä edelleen monesta kodista. Osa niistä on vanhoja, sukupolvelta perintönä siirtyneitä aarteita, osa taas uutta ja itse hankittua.

 

2017 Muinaispuvusta Marimekkoon

Vuoden 2017 teema on Muinaispuvusta Marimekkoon. Kalevala Koru täyttää 80 vuotta ja itsenäinen Suomi 100 vuotta. Pukeutuminen ja korut ovat tärkeä osa juhlaan valmistautumista. Vaatteet ja korut kuuluvat niin arkeen kuin juhlaan. Mitä muita merkityksiä vaatteilla ja koruilla on kuin pukeutuminen ja koristautuminen? Miten muoti on vaikuttanut muinais- ja kansallispukuihin?

 

2016 Teemana Samaa sukua

Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2016 teema on Samaa sukua. Teema vie läpi ajan ja paikan, ja haastaa etsimään omaa paikkaa suvun jatkumossa.

Kun puhumme suvusta, tarkoitamme usein ihmisiä joille olemme biologisesti sukua. Sukulaisuus on kuitenkin myös paljon muuta kuin biologiaa. Se voi olla vaikkapa tunteita, muistoja, salaisuuksia, uusperheitä ja välittämistä. Teemana Samaa sukua haastaakin meitä pohtimaan omaa ajatustamme suvusta uusin silmin. Keitä kutsun sukulaisikseni ja miksi?

 

2015 Juhlavuosi                

Kalevala, Kanteletar ja kalevalaiset naiset juhlivat vuonna 2015

Tuleva vuosi 2015 on Kalevalan, Kantelettaren ja kalevalaisten naisten juhlavuosi. Kanteletar täyttää 175, Kalevala 180 ja Kalevalaisten Naisten Liitto 80 vuotta. Juhlavuosi on täynnä kaikille avoimia kulttuuritapahtumia. Vuoden tavoite on esitellä monipuolisesti kalevalaista kulttuuriperintöä ja innostaa uusia jäseniä mukaan kalevalaisten naisten toimintaan. Juhlavuosi toteutetaan yhdessä Kalevalaisten Naisten Liiton omistaman Kalevala Koru Oy:n kanssa. Merkkivuoden korun Välkkeen on suunnitellut Kalevala Korun kultaseppä Saija Saarela. Juhlavuoden suojelija on Tasavallan Presidentin puoliso Jenni Haukio.

 

Savonlinnan Kalevalaiset Naiset 60 vuotta

Savonlinnan Kalevalaiset Naisten perustamiskokous pidettiin 28.12.1955. Täytämme tänä vuonna 60 vuotta.

Juhlimme yhdistystämme osallistumalla KNL:n ja Kalevala Korun järjestämiin tapahtumiin juhla vuotena sekä järjestämme vuoden aikana omia tapahtumia kalevalaisuuteen liittyen.

Syyskuu 2023

Ei tapahtumia
Syyskuu 2023
35 1 2 3
36 4 5 6 7 8 9 10
37 11 12 13 14 15 16 17
38 18 19 20 21 22 23 24
39 25 26 27 28 29 30

RSS